TÜBİTAK TEŞVİK ÖDÜLÜ

TÜBİTAK TEŞVİK ÖDÜLÜ

TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Türkiye Final sergisinde, Fizik alanında "Engelsiz Astronomi Sözlüğü" projesi ile TEŞVİK Ödülü olan öğrencilerimizi ve Danışman Öğretmenimizi  tebrik ediyoruz.

23.11.2022 549

TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final sergisinde Fizik alanında "Engelsiz Astronomi Sözlüğü" projesi ile bölgede 1. olup, Türkiye Finallerinde ilimizi-bölgemizi temsil eden ve TEŞVİK Ödülü olan öğrencilerimiz, B. D. ÇALIŞCI, M. Ş. KUTLU, H. E. KİRLİ ve Danışman Öğretmenimiz Birsen GEÇER'i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

 

Kurum Adı                            : Muş Bilim ve Sanat Merkezi                                                                          

Proje Ana Alanı            :Fizik

Proje Tematik Alanı     : STEAM

Proje Adı (Başlığı)                : Engelsiz Astronomi Sözlüğü

Özet

Bu projede Astronomi alanına yönelik ilgiden yola çıkarak gök cisimlerinin şekilleri, birbirlerine kıyasla boyutları, konumları gibi konuları zihinlerinde canlandırmakta zorlanan görme engelli bireyler için kabartmalı gök cisimleri ve bu cisimlerin hangi gök cismi olduğunu Braille alfabesiyle ifade eden bir astronomi sözlüğü hazırlamak amaçlanmıştır. Projeyi gerçekleştirirken 3D tasarım yapmak amacıyla kullanılan çeşitli bilgisayar programları bir arada kullanılmıştır. 3D tasarım programı olan Tinkercad programı, lithophane, latin alfabesini Braille alfabesine dönüştüren programlar ve paint programları kullanılarak kabartmalı görsel ve yazılar kullanılarak sözlük sayfaları oluşturulmuştur. Sözlükte Güneş Sistemi, Ay'ın evreleri, gök taşları, asteroid, iç gezegenler, dış gezegenler, kütle çekim eğrileri, kuyruklu yıldız, manyetik alan, güneş kemeri görselleri 3D yazıcıdan çıkarılmıştır. Daha sonra sözlük için kapak tasarlanmış ve bu şekilde sözlüğün yapım aşaması tamamlanmıştır.   23-11-202223-11-202223-11-202223-11-202223-11-202223-11-2022