MUŞ BİLSEM ULUSAL ÇOCUK KONGRESİNDE

MUŞ BİLSEM ULUSAL ÇOCUK KONGRESİNDE

   Araştırmacı bir gençlik oluşturmak ve çocukların bilimsel faaliyetlerin izleyicisi olmaktan çok fiilen yaşayarak bilimsel faaliyetleri öğrenmelerini sağlamak amacıyla her yıl düzenlenen Ulusal Çocuk Kongresi'nin 5.si bu yıl Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi ev sahipliğinde Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile İstanbul'da gerçekleştirildi.

10.05.2016 806

      Araştırmacı bir gençlik oluşturmak ve çocukların bilimsel faaliyetlerin izleyicisi olmaktan çok fiilen yaşayarak bilimsel faaliyetleri öğrenmelerini sağlamak amacıyla her yıl düzenlenen Ulusal Çocuk Kongresi'nin 5.si bu yıl Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi ev sahipliğinde Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile İstanbul'da gerçekleştirildi. Kongreye Türkiye genelinden 51 ilden toplam bin 215 bildiri ile başvuru yapıldı. Bildirilerin 7 üniversiteden 23 öğretim görevlisi tarafından değerlendirildiği ve bunların arasından 176 bildirinin seçilerek kongreye sunulduğu belirtildi.

       Kongreye Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Mustafa Bozyel de İngilizce öğretmeni Dilan Kuyurtar'ın danışmanlığında hazırlamış olduğu "Nanoteknoloji Galoş- GANO" adlı projesi davet edildi. Kongrede projesinin sunma imkanı bulan Bozyel, proje hakkında şu ifadelere yer verdi: "Projenin amacı; hastane ve çeşitli sağlık kuruluşlarında özellikle yoğun bakım üniteleri ve çeşitli izolasyon alanlarını steril tutup bakteri ve enfeksiyon riskini azaltmak için kullanılan plastik galoşların çevreye etkisini azaltmak adına nanoteknolojiden yararlanmaktır. Çünkü kullanıldıktan sonra atılan plastik galoşların çevre ve canlıların sağlığı üzerinde sayısız zararlı etkisi bulunmaktadır. Bu amaçla geleceğin teknolojisi olarak kabul edilen nanoteknolojiden yararlanılarak üretilecek galoşlar kullanılmalı ve plastiğin çevreye etkileri azaltılmalıdır."
        İngilizce Öğretmeni Kuyurtar danışmanlığında projesini sürdüren Bozyel, pilot bölge olarak Muş Devlet Hastanesi'ni seçti ve 1 yılda tüketilen galoş miktarının ortalama 30-40 bin civarında olduğunu ve buna ayrılan maddi ödeneğin yaklaşık olarak 690 bin ile 920 bin türk lirası arasında olduğunu öğrendi. Bozyel ve öğretmeni tüm bu sebeplerden dolayı, gerek üretim gerekse hammaddesinin doğada yok olma süresi sebebiyle galoş kullanımı mümkün olduğunca minimum seviyeye indirme adına nanoteknolojik galoşların üretilmesinin doğru olduğu kanaatine vardı.