MUŞ BİLSEM´DEN BİR YENİLİK DAHA

MUŞ BİLSEM´DEN BİR YENİLİK DAHA

Başarılı çalışmaları ile adından sıkça söz ettiren Muş Bilim Sanat Merkezi (MUŞ BİLSEM) Muş'a bilim alanında bir yenilik daha kazandırıyor

28.11.2015 2016

     TÜBİTAK çalışmaları, bilim fuarları, robot etkinlikleri, öğretmen ve öğrenci robot-proje eğitimleri gibi birçok başarılı çalışma yürüten Muş Bilim Sanat Merkezi (MUŞ BİLSEM), tüm öğrencilerin faydalanması için Planetaryum uzay çadırı oluşturdu. MUŞ BİLSEM, taşınabilir olan bu sistemle kendi öğrencilerinin yanı sıra il ve ilçelerdeki en ücra köy okullarına da ulaşarak öğrencilere bilimi sevdirmeyi, uzayı tanıtmayı, öğrencilerde merak oluşturmayı hedefliyor.
    MEB Strateji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Baki Öztürk, Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, Şube Müdürü Ali Çelik ve Muş Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Murat Taşdemir Planetaryum çalışmalarını yerinde inceleyip, gezegen evindeki sunumları izlediler.
Planetaryum sistemi ile ilgili bilgi veren Okul Müdürü Murat Taşdemir, bilim konusunda öğrencileri teşvik etmek için her türlü yeniliği yapmak için çaba sarf ettiklerini söyledi. Taşdemir, yen sistemle ilgili, "Türkçe karşılığına "Uzay küresi" dediğimiz yarım küre şeklindeki bir yapının içerisinde özel bir sistem kullanılarak son derece gerçekçi gökyüzü simülasyonlarının oluşturulduğu bir tiyatrodur" ifadelerini kullandı.
    Astronom Oktay Tufan tarafından sistemin kullanımıyla ilgili öğretmenlere eğitim verildiğini kaydeden Taşdemir, bununla öğrencilere; yer, ay ve gezegenlerin güneş etrafındaki konumları ve göreli hareketleri, takımyıldızlarının görünümleri gibi pek çok astronomik olayların gösterildiğini belirtti.
    Okulda eğitim gören öğrencilere sunumlar yapıldığını söyleyen Taşdemir, daha sonra Planetaryum uzay çadırını okul bahçesine kurarak, öğretmen, idareci, veli ve öğrenciler tarafından ziyaret edilmesi için olanak sağladıklarını sözlerine ekledi.
PLANETARYUM SİSTEMİ NEDİR ?
     Türkçe karşılığına "Uzay küresi" dediğimiz yarım küre şeklindeki bir yapının içerisinde özel bir sistem kullanılarak son derece gerçekçi gökyüzü simülasyonlarının oluşturulduğu bir tiyatrodur.
    Uzay küresinin içerisinde; Yer, Ay ve gezegenlerin Güneş etrafındaki konumları ve göreli hareketleri, takımyıldızlarının görünümleri gibi pek çok astronomik olay gösterilebilmektedir. Uzay küresinde hareketler ve zaman o kadar küçültülmüştür ki yüzyıllar süren olaylar dakikalar içerisine sığdırılmıştır. Böylece uzun bir zaman aralığında gelişen fakat gözlenmesi imkansız olan, içinde yaşadığımız evrene ait birçok olayı kolayca görmek mümkündür.
    Uzay küresi; 360 derece görüntü oluşturup izleyicilerini bulundukları dünyadan alıp evrenin egzotik gökcisimlerine taşıyarak onlara görsel şölenler yaşatır. Astronominin yanı sıra çeşitli filmleriyle diğer bilim dallarında da kullanılarak izleyenlere eşsiz bir deneyim yaşatarak bilimi eğlenceli hale getirir.