MUŞ BİLSEM´DEN ROBOT ŞENLİĞİ

MUŞ BİLSEM´DEN ROBOT ŞENLİĞİ

Muş Bilim ve Sanat Merkezi'nin (MUŞ BİLSEM) organizasyonuyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TUBİTAK) desteğiyle ildeki 14 okulun öğrencilerinin hazırladıkları robot projeleri sergilendi

12.06.2015 2048

Muş Bilim ve Sanat Merkezi'nin (MUŞ BİLSEM) organizasyonuyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TUBİTAK) desteğiyle ildeki 14 okulun öğrencilerinin hazırladıkları robot projeleri sergilendi

Yaptığı başarılı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Muş Bilim ve Sanat Merkezi (MUŞ BİLSEM) tarafından robot şenliği düzenlendi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TUBİTAK) desteğiyle öğrenciler tarafından hazırlanan yaklaşık 70 özgün çalışma sergiye çıkarıldı. Muş Öğretmenevi konferans salonunda gerçekleştirilen robot şenliğinin açılışına, Vali Yardımcısı Zeliha Uyan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, MUŞ BİLSEM Müdürü Murat Taşdemir, kamu kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

           Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vererek serginin açılış konuşmasını yapan MUŞ BİLSEM Müdürü Murat TAŞDEMİR; "TUBİTAK'ın 4006 kodlu robot bilim etkinliğine ilimizden 14 okulumuz katıldı. 23 okulumuzda da bilim fuarları yapılıyor. Bu projelerle her okulumuza TUBİTAK'tan 5 bin TL destek verilmektedir. Bu çalışmalar Muş Bilim ve Sanat Merkezi koordinatörlüğünde yapılıyor. İnşallah önümüzdeki yıl bütün okullarımızda bu projeleri yapacağız. Öğrencilerimiz bu projeler sayesinde çok güzel çalışmalar ortaya çıkartmaktadır. Bu projelerden sağlıklı bir şekilde faydalanmak için 28 öğretmenimize robot eğitimleri verildi. Eğitim alan öğretmenler 500 öğrenciyi Tübitak'a üye yaparak 3 ay boyunca eğitim verdiler. Bugün burada gerçekleştirmiş olduğumuz robot şenliğimizde dereceye giren öğrencilerimiz Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) gidecek. Orada gerçekleştirilecek finalde, projeler 40 profesör ve bilişim uzmanları tarafından değerlendirilecek. Öğrencilerimizin çalışmalarına güvenerek bu konuda çok iddialı olduğumuzu belirtmek istiyorum. Kayseri gibi büyük şehirlerde bu çalışmalara bir okul katılırken,  biz 14 okul ve yüzlerce proje ile robot bilim sergileri düzenledik. Okullarımız aktif olarak projelerimize katıldı. Bu anlamda bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim" dedi.    

                                                                             
           Daha sonra konuşan Vali Yardımcısı Zeliha UYAN; "Öğrencilerimiz güzel eserler sergilemişler. Eminim bu yaptıkları çalışmalar ileriki dönemlerde eğitimlerine katkı sağlayacaktır. İnşallah bütün okullarımızda, bütün sınıflarımızda bilim yayılır. Bunun sonucunda da ülkemize de faydalı çalışmalar sağlanır. Bugünkü çalışmalarda da emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.


           Milli Eğitim Müdürü Cevdet ARSLAN; "Burada öğrencilerimiz emek verdikleri çalışmaları sergiliyorlar. Biz de öğrencilerimiz tarafından sergilenen eserleri değerlendiriyoruz. Komisyonumuz tarafından seçilecek üç projemiz Ankara'da düzenlenecek olan TUBİTAK'ın robot yarışmalarına katılacak. Gördüğünüz gibi okullarımızdan çok güzel projeler çıkmış, bu yıl bilim sanat merkezimiz gerçekten TUBİTAK ile koordineli çalışarak çok güzel projeler üretiyorlar. Verimli olmayan bir bilim sanat merkezimiz şuanda her alanda aktif olarak çalışmaktadır. Özellikle bilim sanatın kuruluş amacı, üstün yetenekli çocuklara daha da kendini geliştirme fırsatı vermektedir. Çocuklarımız kendilerini geliştirmeleri için Türkiye ve uluslararasındaki yarışmalara hazırlanarak ilimizi en iyi şekilde temsil etmelerini sağlayacağız inşallah" dedi.



Son olarak projelerle ilgili detaylı bilgi veren MUŞ BİLSEM Biyoloji öğretmeni ve aynı zamanda TUBİTAK Muş İl Koordinatörü İbrahim Koç ise şunları söyledi: "Biz Bilim Sanat olarak bu yıl 14 okulumuza rehberlik yaptık. 32 okulumuzun 4006 başvurularını TUBİTAK'a yaptırdık. Bunlardan 14 tanesine de robot bilim etkinliği yaptırdık. Bu robot bilim etkinliğine katılan her okula 6 robot set ve bin 500 lira da destek verildi. Her bir okuldan 25 ayrı proje üretildi. Hazırlanan projelerin içinden 70 proje burada sergilenmektedir. 5 kişilik tarafsız bir jüri ekibi oluşturduk. Bu projeler jüri ekibi tarafından değerlendirilecek. Sonuç olarak 3 tane finalist proje belirlenecek. Bunlar Muş'ta ödüllendirilerek Ankara'daki yarışmaya katılacaklar. Bu projelerle Türkiye'de en çok başvuru yapan iller arasındayız. Bu çalışmalar Türkiye'de 12 pilot ilde yapılmaktadır. Birçok büyük ili bu etkinlikle gerilerde bıraktık. Yapmış olduğumuz bu tür çalışmalarla çocuklar bilimle tanışma fırsatı buluyorlar. Bu sayede mekatroniği, robotu ve bilişimi öğreniyorlar. Bununla beraber güncel hayatta karşılaştıkları sorunlara mekaniksel olarak çözüm üretmeye çalışıyorlar, dedi.

Daha sonra TUBİTAK'ın 4006 kodlu robot bilim şenliğine katılan tüm öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. İlk on, dereceye giren ve Ankara'da ilimizi temsil edecek projelerin adı açıklandı. Proje Şenliğinde ilk 3 dereceye giren öğrenciler altınla ödüllendirildi.

Robot Bilim Eğitimi ElemeleriRobot Bilim Eğitimi ElemeleriRobot Bilim Eğitimi ElemeleriRobot Bilim Eğitimi ElemeleriRobot Bilim Eğitimi ElemeleriRobot Bilim Eğitimi ElemeleriRobot Bilim Eğitimi ElemeleriRobot Bilim Eğitimi ElemeleriRobot Bilim Eğitimi ElemeleriRobot Bilim Eğitimi ElemeleriRobot Bilim Eğitimi ElemeleriRobot Bilim Eğitimi ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim ElemeleriRobot Bilim Elemeleri